Hát persze! Aki biokertet próbál létrehozni, már eleve dicséretesen zöldnek minősül, de mint mindent, ezt is lehet fokozni. Íme, néhány ötlet, amivel a szigorúan vett bio zöldség- és növénytermesztésen túl is tehetünk még egy kicsit a környezetünkért és magunkért:

 

  • Használjuk fel az esővizet! Nagy a választék esővízgyűjtó tartályokból, választhatunk fölbe áshatót vagy akár amforára hajazót az ereszcsatorna alá. Nálunk az ereszcsatorna a vizet szikkasztógödrökbe vezeti (ez egy kb 1m3-es, kaviccsal töltött gödör, amit hagyhatsz fedetlenül, de földdel is takarhatod és akkor nem is látszik), ahonnan szép lassan elszivárog a talajban. Ha olyan monszun jön, mint idén nyáron, ennek a megoldásnak némi mocsarasodás a mellékhatása, de normál nyáron a szikkasztógödör körüli növények virulnak a legszebben.

  •  Az öntözőrendszer korszerűsítésével is sokat tehetünk: létezik a talaj nedvességtartalmát mérő esőérzékelő, amely csak akkor kapcsolja be a rendszert, ha valóban szükséges. Ennek kistestvére a (jóval olcsóbb) esőérzékelő. Ezek valamelyikével elkerülhető a fölösleges locsolás. A víz jó esetben ugyan fúrt kútból jön, de a rendszer működtetése is energia.

  • Növényválasztás: ha kertünkben hazánkban őshonos növényeket ültetünk, és ezek talaj- és fényigénye még egyezik is kertünk nekik szánt szegletével, megspórolhatjuk a locsolásukat. Ha különleges növényeket szeretnénk és nem érjük be a hazai választékkal, száraz helyekre kitűnőek a préri virágai – őket sem kell locsolni.

 

  • Műtrágyák, tápoldatok: néha nagyon hatékonyak, de mégsem természetesek. Rendszeres használatuk felborítja a talaj eredeti összetételét. Használjunk helyette komposztot, zöldtrágyát, természetes alapú tápoldatokat.

 

  • Növényvédőszerek, rovarirtók: bánjunk velük nagyon óvatosan. Még ha az ökogazdaságokban engedélyezett szerek közül választunk, az is csak annyit jelent, hogy nem szívódik fel belőle káros anyag a növénybe. De ettől még károsíthatja a talajvizet és élőlényeit, veszélyes lehet egyéb élőlényekre. Arra általában felhívják a figyelmet, ha méhekre nem ártalmas egy szer, de ami pl. a levéltetűt megöli, az többnyire megöli a katicát, a zengőlegyet és a fátyolkát is.

 

Te mit tennél még hozzá?