A zöldségek, gyümölcsök és a növények jó része napot igényel. Ez a kertészek egy részének (nekem is) gondot okoz. Dísznövényekből még csak lehet találni árnyéktűrőket, sőt, árnyékkedvelőket, de a haszonnövények többségénél bajban vagyok. Miért baj az árnyék? A túlzott árnyék erőtlenné teszi a növényeket, érzékenyebbek lesznek a betegségekre és a kártevők támadására. Némely növény ki sem fejlődik árnyékban. Mit lehet tenni, ha túl árnyékos a kert?

 

  • Megpróbálhatjuk csökkenteni az árnyékot. Megmetszhetjük, odébb költöztethetjük az árnyékot adó cserjéket. Ha még viszonylag csupasz a kert, jó, ha már a tervezésnél odafigyelünk a veteményes helyének naposan tartására. Nálunk a szomszéd ház és egy kb. 20 méteres fenyő árnyékol, így ez a megoldás kilőve.

  • A fal és a kerítés védi ugyan a növényeket, de árnyékolhat is: ha van rá lehetőség, helyettesítsük alacsonyabb korláttal, vagy használjunk szellősebb kerítést. Ha fal vagy épület árnyékol, segíthet, ha fehérre festjük a felületeket.

  • Jól válasszuk meg a növények helyét. Elviselik az árnyékot a következő zöldségek: cékla, brokkoli, snidling, fokhagyma, kelkáposzta, karalábé, fejessaláta, petrezselyem, retek, rebarbara, spenót, fehérrépa. Ez persze inkább a félárnyékra vonatkozik, ahol azért napi két-három órán át éri a nap a növényeket. Mélyebb árnyékban én csak medvehagymát tudtam még termeszteni.

  • Kifejezetten napimádó növényeket ne ültessünk árnyékba: ilyen a paradicsom (bár nálam tavaly nem a legnaposabb helyen volt, mégis elég jól teljesített), cukkini, padlizsán, paprika, bazsalikom, tök, dinnye, uborka.

  • Tapasztalatom szerint a málna és a szeder is egész jól viseli az árnyékosabb helyeket. És persze ott a som (bővebben róla itt), ezt a szép bokrot kifejezetten árnyékba kell ültetni.

 

 Rajta, kísérletezzünk!