Amikor megtaláltuk a telkünket, örömmel láttam, hogy egy hatalmas mogyoróbokor is található rajta. Tényleg hatalmas, van vagy 6 méter magas. Eszembe jutott dédapám, aki puszta kézzel törte nekünk a kertjükben termett mogyorót. Ámultunk erején és próbáltuk utánozni, persze esélyünk nem volt. A kertünkben álló mogyorónak nagyon finom a termése is, a gyerekek szívesen gyűjtögetik és eszegetik.

 

A mogyoró nagyon hálás növény. Nem igazán igényes a talaj iránt, árnyékban is megél. Ha termést szeretnénk, ültessünk legalább 2-3 fajtát, mert önmeddő, azaz másik fajta virágporára van szükség a beporzáshoz. Ha nincs hely, beszéljük rá a szomszédot, hogy ő is ültessen. Ha szem előtt van, választhatunk csavaros ágú verziót is (Corylus a. ’Contorta’), ez télen is jól mutat és a többiekhez képest kicsi (kb. 3 méteresre nő). A metszést jól tűri, a levágott vesszők pedig jól hasznosíthatók nyársként vagy növénykaróként.

 

Tavasszal elsőként borul virágba, vagyis inkább barkába (parlagfűre allergiások, vigyázat, keresztallergia jelentkezhet a mogyoró pollenjére!). Később szép, redős leveleket és finom termést hoz. Mi eddig megosztoztunk a kukacokkal (mogyoróormányos lárva) a termésen, egy részét ők ették meg. Szerencsére nagy a bokor, így bőven maradt nekünk is.

 

Magas olajtartalma ellenére a mogyoró egészséges is, mert telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezen kívül van még benne rost, kalcium, réz, B1, B2, C, H és E vitamin. Persze a mennyiség nem mindegy, de némi mogyoróscsoki kifejezetten jót tesz, együk hát bátran.