Virágok a veteményben? Bizony, egy biokertben ez nem meglepő. Hozzátartozik. Ahogy a fűszernövények is. Nekem jobban is tetszett így az ágyás, nem volt olyan egyhangú. Az alább felsorolt növények mindegyikét nyilván nem tudjuk elültetni, mert akkor nem marad hely a lényegnek. Én az első négyet passzírozom bele az ágyások réseibe, de válogassatok kedvetek szerint!

 

  • Bársonyvirág, közismertebb nevén büdöske: a zöldségágyás legfontosabb kísérőnövénye. Gyökereinek illata elriasztja a férgeket, virága vonzza a katicákat, fátyolkákat és zengőlegyeket (akik a levéltetvek legádázabb ellenségei). Ha a kompakt verziót választjuk, szépen megbújik pl. a paradicsomok tövében.

  • Körömvirág: kiváló talajjavító és a levéltetvek sem szeretik. Gyógynövény, házilag is készíthetünk belőle krémet, teát, virága ehető. Nekem szörnyen elterebélyesedett, jövőre jobban megtépázom a kikelt növénykéket. Most már csak ők virítanak az utolsó káposztafejek mellett.

  • Bazsalikom: paprika, paradicsom mellé kiváló. Én sokat ültetek belőle, mert imádom (tésztához, bruschettához, mozarellához, stb.). Résen kell lenni és a virágait rögtön letörni, különben csak magokat hoz, leveleket nem.

 

  • Levendula: szintén levéltetvek ellen hat, elvileg nem szeretik az illatát. Én szeretem, és a látványát is. Nem mellékes, hogy ehető a virága, szárítva pedig a molyokat kergeti ki a szekrényünkből.


  • Borsikafű: a bab kiváló kísérője, nem mellékesen fűszere is.

  • Kapor: a krumpli és a saláta kísérője. Aki szereti a kovászos uborkát (kapros-túróst és egyebeket), mindenképpen vessen kaprot is.

  • Mustár: üresedő ágyásokba vessük, gyorsan megnő, szép és magától trágyázza a földet. A gazzal sem kell annyit foglalkozni, simán elnyomja. Télre egyszerűen hagyjuk az ágyásban, tavaszra lebomlik. Keresztesvirágú, káposzta után ne vessük!

 

Te mit vetsz a zöldségeid közé?