Ki fogadta meg (ismét), hogy mostantól egészségesen fog élni? Nem tunyul a gép előtt, rendeseket eszik, alszik eleget, stb. Persze a karácsonyi bejglimérgezés és eszem-iszom után nagyon kívánatosnak tűnik a fitt életmód, csak aztán jönnek a hétköznapok… Szerencsére az egészséges ételek kategóriába sokminden belefér. Tapasztalatom szerint ha jók az alapanyagok, nagyon egyszerűen lehet olyan ételeket rittyenteni belőlük, amik ugyan egészségesek, de megnyaljuk utána mind a tíz ujjunkat. Igazi olasz receptek között találni ilyen ételeket: alig néhány hozzávaló, néha még főzni sem kell és máris kész a remek étel.
Légy ravasz...
...és cselezd ki a kártevőket! Ha a korai és a késői zöldségfajtákból válogatsz, jó eséllyel elkerülöd a fajtát kedvelő zabagépek támadását. A természet ugyanis igen bölcs, akkor rajzanak a kártevők és terjednek a gombás fertőzések, amikor sok a tápanyag, azaz a célcsoportjuk még finom zsenge.
Lesd meg a szomszédod!
Legalábbis a kertjét. Ha beszélgetsz is vele és még tudja is, milyen zöld izék nőnek a kertjében, nyert ügyed van! Hiába ugyanis a szakkönyvek összes tudása, a talajnak és a mikroklímának annyiféle egyedi kombinációja van, amiről sehonnan nem kaphatsz tájékoztatást, kivéve saját és a szomszédok kertjét. Mit tudhatunk meg így?
Egy kis merengés
Reggel már dér lepi be a kint maradt paprikát. Azért maradt kint, mert szép zöld és még virágok is vannak rajta. Meg paprikakezdemények is, de az már biztos nem érik be. Zsebkendőnyi veteményesemben a káposzták és a körömvirág tartja még a frontot, a többiek már kiköltöztek.
Milyen jó is volt a nyár, amikor még izgatottan lestem, melyik növény hoz termést, mennyi paradicsom érik be ma (rengeteg), hány petrezselyem nőtt meg (egy sem) és hány cukkinit és hány bazsalikomlevelet dézsmáltak meg a giga éti csigák.
Utolsó kommentek