… tarlórépát? Én még nem, legalábbis nem tudok róla. A tarlórépa ugyanis rendkívül jól fűszerezhető, magába szívja az ízeket, így ha pl. egy kínai ételben futunk össze vele, nem is fogjuk felismerni. Zöldségesnél sem nagyon láttam még ilyesmit, sőt, kertekben sem, pedig nem új növény ez kis hazánkban sem. Nevét onnan kapta, hogy gyorsan fejlődik, ezért különösen alkalmas a tarlókra másodveteménynek. És persze a konyhakertben is felhasználhatjuk az ideiglenesen üresen álló helyeket a termesztésére.

 

Kinézetre gömböc, színre fehér vagy lila (pl. Di Milano a colletto viola), levele általában szőrös. Kétéves növény, csak a második évben virágzik. Ha nem esszük meg, akár dísznövénynek is meghagyhatjuk, mert szép. Sok vizet igényel, ha locsoljuk, még csípős sem lesz, ezt leszámítva nem túl igényes. Sok benne a vitamin és sokáig eláll télen. Zalában savanyítják, de készülhet belőle krémleves és tehetjük különféle zöldséges ragukba vagy a képen látható sült zöldséges tálba is. Próbáljuk ki, ha van egy kis helyünk!

Van egy jó recepted?