Egy elfeledett étel, ami egészséges, finom, könnyű termeszteni. Vidám a neve is, melyik gyerek ne kóstolna meg szívesen egy csicsóka nevű ételt? Bevallom őszintén, én még soha nem ettem, de egyre kíváncsibb vagyok rá. Olyannyira, hogy talán idén ültetek is. Dekorációnak sem utolsó, és még hasznos is, ráadásul kapni egyáltalán nem lehet (bár mostanában kedvenc zöldségesem sokszor meglep, és olyan dolgokat tart, amelyeket én hiánycikknek minősítettem).

 

A csicsókának nem sok köze van a krumplihoz, a napraforgó rokona. Hasonlít is rá, felnőttkorukban azonban könnyen megkülönböztethetők: a csicsóka virága kisebb és nem hoz magot. Nagyon magasra, akár 3 méteresre is megnőhet, így remekül fogja takarni a hátsó szomszéd kevésbé dekoratív tyúkólját. A gyökerein lévő gumók ehetők, ezt ősztől tavaszig bármikor kiszedhetjük. A gumóit 5-20 cm-es gyökérdarabokon találjuk, ha óvatlanul a földben hagyunk belőlük, újra kihajt. 5-6 évente célszerű új helyre telepíteni, egyébként évelő. Télálló, rettenetes hidegeket is elvisel. Talán a lustaság miatt veszett ki az étrendünkből, nagyon macerás tisztítani az egyenetlen gumót.

 

Íze a krumplinál édesebb, ezt áztatással lehet mérsékelni. Egyébként bármi készíthető belőle, akár nyersen is ehetjük. Nagy előnye, hogy keményítő helyett főleg inulint tartalmaz, ami fruktózzá bomlik: így cukorbetegeknek kifejezetten előnyös, hiszen a fruktóz nem emeli a vércukorszintet (ennek ellenére tudtommal bele kell számolni a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe). Remek diétás étel is, érdemes kipróbálni.  Gyógyhatása sem elhanyagolható: csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, segít a köszvény, a vesekő, a magas vérnyomás és a szívkoszorúér-betegségek megelőzésében. A gyermekeknél elősegítheti az élelmiszer-allergia megszüntetését. Az inulin fogyasztása a mellrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Szaladjunk hát csicsókáért, nem fogjuk megbánni!

 

Ha készítenél, van itt egy pár recept. Te ettél már?