Van néhány növény, amely újdonságnak számít, pedig nem az. Valaha fogyasztották errefelé, de feledésbe merült (Bálint gazda azt írja, valószínűleg egy kártevője vagy betegsége terjedhetett el túlzottan, ezért hagytak fel vele). Szerencsére máshol nem felejtették el, így újra meghódíthatja a kerteket a mángold. Én először egy Jamie Oliver szakácskönyvben futottam bele: ő egyszerűen pár percre lobogó, sós, fokhagymás vízbe dobta, majd rálöttyintett egy kis olívaolajt és kész is volt a köret. Több zöldfélét készített így egyszerre, igen jól néztek ki. Persze sok más ételt is készíthetünk belőle, leveléből jó magyar módra spenótféle főzeléket főzhetünk, a szárát pedig a spárgához hasonlóan dolgozhatjuk fel.

 

A mángold igen egészséges is, gazdag A- és C-vitaminban, szerves savakban, cukorban és pektinben. További előnye, hogy a spenótszezon után érik, és egészen késő őszig szedhető. Takarással át is telel, így akár egész évben élvezhetjük a belőle készült ételeket.

 

Termeszteni sem nehéz: vetni kell, ritkítani, gyomlálni és szedni. Kártevői nem jelentősek, így igazi biokerti növény. Kétéves növény: az első évben esszük, a másodikra csak egy növényt hagyjunk, hogy magot hozzon, így arra sem kell többé költeni. Én még soha nem növesztettem ilyet – mostanáig. Valószínűleg a borsót fogja váltani az ágyásban a Five Colours fajta, helyesebben fajták. Ez nagyon dekoratív, különböző színű levélnyelekkel és levelekkel. Ha a gyerekeket rá akarjuk venni némi zöldségfogyasztásra, próbálkozhatunk a rózsaszín, narancssárga, piros és lila színekben pompázó szárú zöldséggel, hátha…