Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hazamentem!

Hazaköltöztünk. Elkészült a Biokiskert új honlapja, ami remek otthona lesz a blognak is. Olvasd el a legújabb bejgyzést: Tervezni, tervezni, tervezni 

 

 

 

 

0 Tovább

Csíkoshátú

Gyerekkoromban a krumplibogár (szebben: burgonya- ill. kolorádóbogár) a szimpatikusabbak közé tartozott. Helyes kis kerek állatka, trendi csíkozással. Van olyan szép, mint a katica, mégsem szereti senki. Ami nem csoda, hiszen elképesztő kárt tud okozni a burgonya levelén. Nemcsak a bogár rág, hanem a lárvák is, ők ráadásul csoportosan rágják a növényeket. Egy nyáron akár három nemzedék is kikel, így a kár, amit okoznak, jelentős. Mit tehetünk ellenük?

0 Tovább

Lombok árnyékában – 7 szempont a választáshoz

Ilyen melegben talán legjobb egy dús lombú fa árnyékában üldögélni és iszogatni egy jeges italt. Nincs az a dizájn-napernyő, amely felül tudná múlni az élményt (főleg, hogy a fa a kipárolgásával is hűsít, a napernyő pedig nem). Nálam még a növénnyel befuttatott pergola, lugas kelhet ezzel versenyre, de mindenképpen élő és zöld legyen. De minek az árnyékában a legjobb üldögélni? Vagyis kérdezzük inkább úgy: mire figyeljünk az árnyat adó növény kiválasztásánál?

0 Tovább

Öreg és beteg

A telkünkön számos öreg fa van. Mivel az utóbbi húsz évben nem lakott itt senki, a fákat sem gondozták. A cseresznyefa sajnos el is pusztult, de a többi sincs túl jó állapotban. Nem estünk azért nekik a láncfűrésszel (na jó, a ház helyén állókat azért muszáj volt kivágni). Megkíméltünk egy kajszibarackfát is, annak ellenére, hogy nem tűnt túl fittnek szegény. Az elmúlt években nem is nagyon volt rajta termés, ezt úgy tűnik, idén igyekszik bepótolni. Most roskadozik a rengeteg gyümölcs súlya alatt.

0 Tovább

Mikor lesz már kész?

Hát igen, nem lett tökéletes a komposztunk. És akkor még finoman fogalmaztam. Pedig átforgattuk, villáztuk, pakoltuk, de valahogy nem az igazi még. Szerintem két hibát követtünk el: féltünk, hogy rothadni kezd, ezért túl kevés nedves hozzávalót használtunk és nem aprítottuk elég kicsire a száraz hozzávalókat. Pedig már lassan teregetném a veteményre és ősszel is jólesne egy adag. Ráadásul egyre fogy a hely is, jó lenne, ha felszabadulna a kettesszámú komposztáló (ebbe villáztuk a félkész anyagot). De már van tervem.

0 Tovább

Metszés? Most?

Őszibarackfánk idén gyönyörű lett. És dús, köszönthetően a rászórt tápanyagoknak és annak, hogy sikerült minden betegséget megelőzni. Mivel még fiatalka, csak 6-7 barack kapaszkodik rajta, amik alig látszottak a lombtól. Nyár van, ha még nem tetted, lassan itt az ideje a fa zöldmetszésének (bár volt, ahol augusztusban javasolják, de addigra pl. a miénk leérik). Lassan már én is bátrabban nyúlok a metszőollóhoz, mivel az eddigi sebészi tevékenységemet túlélték a növények.

0 Tovább

Pattogó, fehér izé

by Ettore Balocchi

Már tavaly is arra lettem figyelmes, hogy néhány növény (pl. som) hajtásvégein fehér bevonat jelent meg. Amikor közelebb léptem, kicsi, fehér, szárnyas izéket láttam rajta. Amikor még közelebb léptem és hozzáértem, elpattant. Mintha ott sem lett volna. Gyorsan rákerestem az izére: ő az amerikai lepkekabóca. Újabb inváziós faj, amely nem itt született (vagyis a kertemben lévő példányok már igen).

0 Tovább

Miben más a biokert?

Mindenben. Semmiben. Igazából csak döntés kérdése. Azt vettem észre, hogy házi körülmények között biokertet létrehozni nem igazán jár nagyobb erőfeszítéssel. Egyszerűen máshogy kell csinálni. Máshogy tervezzük a növények helyét és fajtáját. Próbálunk vetésforgót létrehozni, le legalábbis cserélgetni a helyüket (bár ezt szerintem minden hobbikertész követi, mert egyszerűen ez válik be). Megelőzésképpen ugyanúgy permetezünk, csak mással: növénykondícionálóval (ami véd is) vagy ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerrel. Ha kártevőt látunk, cselekszünk - de nem mérget vetünk be, hanem természetes szereket, módszereket.

1 Tovább

Bokorról az igazi

Gyümölcsök terén olyan vagyok, mint Gombóc Artúr a csokikkal (na jó, a csokikat sem vetem meg, de az nem terem a kertben). Nagyjából minden gyümölcsöt szeretek, van, amit nagyon, és van, amit még annál is jobban. De a málna a gyengém. Csak egy baj van vele: nagyon ritkán lehet igazán jó málnát kapni. Ami érett, de nem nyomott, nem erjed. Ilyet inkább csak a bokorról lehet szedni.

0 Tovább

Van élet a borsó után?

Megérett a borsó. Vagy elfogyott, vagy a mélyhűtőben lapul a termés. Nálunk még lábon az utolsó adag, de már nem sokáig, a héten a fenekére verünk annak is (hát persze, hogy a lóbabos-borsós kence lesz belőle). Felszabadul némi hely a kertben, kérdés, hogy mihez is kezdjünk vele.

0 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek