Őszibarackfánk idén gyönyörű lett. És dús, köszönthetően a rászórt tápanyagoknak és annak, hogy sikerült minden betegséget megelőzni. Mivel még fiatalka, csak 6-7 barack kapaszkodik rajta, amik alig látszottak a lombtól. Nyár van, ha még nem tetted, lassan itt az ideje a fa zöldmetszésének (bár volt, ahol augusztusban javasolják, de addigra pl. a miénk leérik). Lassan már én is bátrabban nyúlok a metszőollóhoz, mivel az eddigi sebészi tevékenységemet túlélték a növények.

 

Mire is jó a zöldmetszés? Ha jobban átsüti a nap a koronát, az érőfélben lévő gyümölcs is több napsütéshez jut. Így jobban érik, szebb, finomabb, zamatosabb lesz. A szellős koronát ráadásul könnyebb permetezni (akármit is használsz), és a fertőzések is jobban elkerülik a fát. A sebek gyorsabban záródnak ilyenkor, kisebb a veszélye, hogy azon keresztül bejut valami kórság.

 

A módja pedig egész egyszerű: vágjuk le a túl sűrűn vagy a korona belseje felé növő zöld hajtásokat. Ezeket tavasszal úgyis lenyesnénk. Legyünk azonban óvatosak, maradjon is valami azon a fán. Ha jófelé nő, a zöld hajtás fontos a tápanyagok összegyűjtésében és feldolgozásában. Szóval csak mértékkel!

 

Ugye nem felejted el metszés előtt és után fertőtleníteni az ollót?

 

Kövess a facebookon is, ott még ennél is több újdonsággal, információval várlak! Kedveld az oldalt, és kipróblhatod a Biokal termékeket (július végén kisorsolunk egy Natur Biokal ajándékcsomagot az új követők között).