Megérett a borsó. Vagy elfogyott, vagy a mélyhűtőben lapul a termés. Nálunk még lábon az utolsó adag, de már nem sokáig, a héten a fenekére verünk annak is (hát persze, hogy a lóbabos-borsós kence lesz belőle). Felszabadul némi hely a kertben, kérdés, hogy mihez is kezdjünk vele.

 

Ha ki akarjuk használni a kertünket, vessük be újra a borsó helyét. Újabb hüvelyeseket nem ajánlanék a helyére, vethetünk viszont póréhagymát, kötözőhagymát, céklát, édesköményt, salátát, kelkáposztát, kelbimbót, retket vagy karalábét. Esetleg zöldtrágyanövényt, de ha nem akarunk ásni, várjunk őszig és akkor vessünk mustárt – ez télen szépen elfagy és tavaszra nagyrészt el is bomlik.

 

Ha elégedettek voltunk a fajtával (és nem hibrid borsóink voltak), érdemes néhány tövet meghagyni és megvárni, amíg teljesen beérik rajta a mag. Akkor érett, ha a héja száraz, a mag pedig sárgás lesz. Tegyük hűvös helyre és tavasszal használjuk nyugodtan.

 

Arról is érdemes néhány szót szólni, hogy hogyan szedjük ki a borsót. Néhány helyen azt olvasom, hogy gyökerestől tépjük ki, máshol pedig azt, hogy csak vágjuk le, mert a gyökere megköti a nitrogént, amely így a földben marad. Én azt hiszem, bent hagyom, de ha ki is szedjük, mindenképpen használjuk fel a komposztban.

 

Te kiszeded?

 

Kövess a facebookon is, ott még ennél is több újdonsággal, információval várlak!