A Hold befolyással van a Földre, ez világos. Gondoljunk csak a legfeltűnőbb Hold által keltett jelenségre, az ár-apály ingadozására. A Hold már régóta izgatja az embereket, sok hiedelem és megfigyelés fűződik hozzá. Elég néhány horrorfilmet megnézni, hogy tudjuk, furcsa dolgok történhetnek a Hold különböző fázisaiban, de leginkább teliholdkor. Nem meglepő tehát, hogy a kertészkedésben is szerepet kap. Régen a holdfázisok szerint kertészkedni teljesen megszokott volt, aztán valahogy feledésbe merült. Mostanában a biokertészek kezdtek el ismét figyelni az égi vándorra. De mit csinál a Hold a növényeinkkel?

 

A holdnaptár szerinti kertészkedés egyik alapelve megegyezik azzal a hatással, amelyet a Hold a vizeinkre gyakorol. Eszerint a talajban és a növényekben lévő nedvesség és tápanyag a Hold hatására hol a növény felső részében, hol a gyökereiben és a talaj mélyebb rétegeiben koncentrálódik. Így határozhatjuk meg nemcsak azt, hogy mikor kedvező az időpont a növényültetésre, hanem azt is, pontosan milyen növényt ültessünk.

 

Ha csak a holdfázist figyeljük, a talaj nedvességtartalmáról szerezhetünk információt. Ez teliholdkor és újholdkor a legnagyobb. A teliholdkor elvetett mag szívja magába a legtöbb nedvességet. Ilyenkor érdemes a tápanyag utánpótlást is megejteni.

 

Figyelhetjük ezen kívül a Hold útját az állatövi jegyeken át. A növények négy csoportját (levél-, gyökér-, termés-, és virágos növények) az állatövi jegyekhez rendelték. A földjegyekhez (bika, szűz, bak) tartoznak a gyökérnövények, a vízjegyekhez (rák, skorpió, halak) a levélzöldségek, a tűzjegyekhez (kos, oroszlán, nyilas) a termést hozó növények, a levegőjegyekhez (ikrek, mérleg, vízöntő) pedig a virágos növények tartoznak.

 

Ha van kedved kipróbálni (és miért is ne), itt találsz holdnaptárt. Biokertészek előnyben: a természetes kertben a természet hatásai erőteljesebbek lesznek. Használja már valaki?