Köztudott, hogy edzett, jó erőben lévő embertársaink kevésbé fogékonyak a betegségekre, mint punnyadékony társaik. Kevesebben is kötnek beléjük. A növények esetében ugyanez a helyzet, ezért a legjobb biológiai védekezés az erősítés. Ha erősek a növényeink, jobban ellenállnak a fertőzéseknek, legyenek azok vírusos, gombás vagy baktériumos eredetűek. Lehet, hogy megjelennek rajtuk tünetek, de kevésbé fogják befolyásolni a termés mennyiségét, minőségét vagy a növény életét. A kártevők is a friss, zsenge, gyenge növényi szöveteket kedvelik, a keménylegényekbe beletörik a szájszervük vagy egyszerűen csak nem ízlik nekik annyira.

 

De hogyan erősítsük a zöldségeket? Itt is fontosak a jó adottságok, vagyis az, hogy az adott fajta ’gyárilag’ erős és ellenálló legyen. A bio magok már bizonyítottak, hiszen anyanövényük vegyszermentes környezetben elérte a felnőttkort. Az utód is jó eséllyel indul. Nem mindegy az sem, hová telepítjük a növényt. A napimádó nem fejlődik szépen az árnyékban, az árnyékkedvelő megég a napon. Van, amit kiszárítani könnyű, van, amit vízbe fojtani.

 

Fontos a helyes táplálkozás, azaz a tápanyag-ellátás. A műtrágya rutinszerű alkalmazása nem a legjobb eljárás, igazából csak a talaj laboratóriumi vizsgálata után lenne célszerű pótolni az épp hiányzó tápanyagot. A műtrágya ráadásul túlzott növekedésre serkenti a növényt, ami a szövetek gyengülését és így sérülékenységét is okozza. Ezen kívül is bevethetünk egy sor természetes tápanyagforrást. Itt van pl. a komposzt saját házi komposztálónkból. Ha még nincs ilyen, ajánlott a beszerzése. Ha végképp nincs mód egy saját kupac kialakítására, vásárolni is lehet ilyesmit. Létezik tápkocka, teljesen természetes eredetű, vannak folyékony, természetes tápanyagok, permetezésre, locsolásra. A talaj általános állapotát és tápanyag-ellátottságát vetésforgóval, speciális növényekkel, zöldtrágyával is javíthatjuk.

 

Alkalmazzuk bátran saját egészségünk védelmének alapelveit a kertben, nem fogunk csalódni.