A saláta egészséges és finom, ezt minden diétázó és egészséges étkezést preferáló tudja. Most szezonja is van, meg is kívánjuk a melegben. Azt vajon tudjuk-e, hogy a saláta tartalmazza a legtöbb növényvédőszer-maradványt? Erre akkor döbbentem rá, amikor kislányom könyörgésére degukat (chilei mókus) hoztunk a házhoz. A degu használati utasítása szerint nem szabad salátát ennie, mert a salátán/salátában lévő mérgező anyagok meg is ölhetik. Elgondolkodtam: akkor nekünk sem lehet az túl jó…

 

Milyen gondokat okozhatnak a növényvédőszer-maradványok? Lehetnek rákkeltők, okozhatnak gondot a hormonháztartásban (így a termékenységben is), felelősek lehetnek emésztőszervi problémákért és még ki tudja, miért. Egy biztos: jót nem tesznek. Legjobb, ha megpróbáljuk kikerülni őket. A bio zöldség és gyümölcsvásárlás jó megoldás lenne, de egyrészt elég borsos az ára, másrészt nem is elérhető mindenhol.

 

A vegyszermaradvány-vizsgálatok arra is kitérnek, milyen típusú élelmiszerekben a leggyakoribb a szennyeződés (az élelmiszerbiztonságot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának munkatársai ellenőrzik). Innen megtudhatjuk, mit vehetünk meg viszonylag nyugodt szívvel és miből biztonságosabb sajátot termelni vagy bio minőségűt vásárolni. Általában elmondható, hogy a gabona és a zöldségek biztonságosabbak a gyümölcsöknél, a hazai áru biztonságosabb az importnál és hogy kerüljük a primőr termékeket.

 

Biztonságosnak mondhatók: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma, karfiol, szilva, nektarin, dinnye; import gyümölcsből a banán, mangó, kivi, maracuja, papaya. Érdemes bio minőséget vásárolni, ill. termelni: salátafélék, uborka, paprika, paradicsom, zöldbab, kelbimbó, sárgarépa, borsó, szőlő, citrusfélék, eper, alma, körte, (kajszi)barack. Az eredményekről bővebben itt olvashatsz.

 

Szerencsére a kerülendő zöldségeket viszonylag egyszerűen meg lehet termelni otthon kis helyen (a gyümölcsöket már kevésbé), de a saláta, paradicsom, borsó, répa és zöldbab szükséglet jó részét kezdő biokertészek is sikerrel megtermelhetik. A saláta az egyik legegyszerűbben termeszthető növény, akár erkélyen is megpróbálkozhatunk vele. Gazdag fajtaválasztéka lehetővé teszi, hogy egész évben (télen is) saját termésünket tegyük az asztalra – és a deguk elé.