Környezetbarát címkével manapság jól el lehet adni a termékeket. Szerencsére az emberek egyre inkább próbálnak figyelni a környezetükre, így sokan előnyben részesítik a zöld(ebb) termékeket. Ezt azonban a gyártók is jól tudják. Ha biokertet szeretnénk, érdemes azonban kicsit szigorúbbnak lenni az átlagnál: saját kertünkben nem életbevágó a termés maximalizálása és a gazdaságos előállítás. Nézzük, hol kell résen lenni:

 

  • Permetszerek, növényvédő szerek: léteznek olyan növényvédő szerek, amelyek használata engedélyezett ökológiai gazdálkodásban. Ez azonban csak annyit jelent, hogy a termésben nem találkozhatunk vegyszermaradvánnyal és várakozási idő nélkül, esetleg minimális várakozási idő elteltével megehetjük a termést. Azt viszont nem jelenti, hogy nem szennyezik a talajt, és azt sem, hogy csak a kiválasztott kártevőre hatnak. A kíméletes rovarölő szerek (pl. piretrin, különböző olajokat tartalmazó szerek) éppúgy elpusztítják segítőinket, a katica, a fátyolka és a zengőlégy lárváit, mint a tetveket. Legyünk hát óvatosak, és csak akkor alkalmazzunk bármilyen növényvédő szert, ha tényleg nagy a baj.

  • Műtrágyák: a növények tápanyag-utánpótlását legegyszerűbben műtrágyával oldhatjuk meg. A műtrágyák adagolásával azonban nagyon óvatosan kell bánni, mert ha többet juttatunk ki, mint amennyit a növény fel tud szívni, máris szennyezzük a környezetet. Különösen igaz ez a nitrogén tartalmú műtrágyákra: a felesleges mennyiség a talaj mélyebb rétegeibe szivárogva szennyezi vizeinket. A műtrágyák gyakran tartalmaznak hordozóanyagként sókat, amelyek túlzott mennyiségben szintén nagyon szennyezőek. Gyakran találhatók nehézfémek is bennük. Műtrágyázni igazából csak a talaj laboratóriumi vizsgálata után, pontosan kiszámított mennyiségben szabadna. Létezik olyan, aki így csinálja?

  • Útszóró anyagok: itt a tél, fontos a síkosságmentesítés. Hatályba lépett a 346/2008-as kormányrendelet ezt szabályozó pontja, amely szerint tilos a konyhasó használata. Azt látom, hogy mindent, ami nem konyhasó, mostantól környezetbarát címkével forgalmaznak. Ez azonban korántsem igaz, sok esetben csak kevésbé káros anyagot kapunk, amiért ugyan már nem büntetnek, de azért még nem környezetbarát. Ilyenek a különböző kloridok (sók) és a nitrogéntartalmú szerek (tulajdonképpen műtrágyák). Erről bővebben itt olvashatsz.

 

Saját kertemben elhatároztam, hogy amennyire csak lehet, védem a környezetem. Tudom, csak akkor lenne ez igazán hatásos, ha a környéken mindenki így tenne. Azért nem érzem így sem hiábavalónak – valahogy el kell kezdeni.