A környezetvédelem egyik jelszava a 3R, azaz ’reduce’ (csökkentsd – a szemét mennyiségét), ’reuse’ (használd újra, amit lehet) és ’recycle’ (hasznosítsd újra a hulladékot). A kert remek lehetőség arra, hogy helyet találjunk a régi, kidobásra ítélt tárgyainknak. Még egy modern kert is rengeteg lehetőséget kínál, egy rusztikus egyenesen a fellegvára lehet az ilyen tárgyaknak. Nézzünk hát körül a sufniban (vagy ahol a lomokat tartjuk), és tervezgessük, mivel fogjuk gazdagítani a kertünket tavasszal.

 

Legegyszerűbb a régi fémvödrök, locsolókannák, bádoglavórok használhatók fel: ha illik a kertbe, maradhatnak ütötten, kopottan, de adhatunk nekik új, modern külsőt egy flakon fémesen csillogó festék segítségével. Ültethetünk bele simán növényeket, a lavórokba telepíthetünk csobogót, sziklakertet, termetesebb példányokba minitavat.

 

Régi székeket, asztalokat is elhelyezhetünk kint: kenjük le kültéri páccal némi csiszolás után, és remek helye lesz a cserepes növényeinknek. Asztalból remek ültető-palántázóasztalt is készíthetünk. Ha van ügyesen barkácsoló a családban, szerkeszthet alá egy szekrénykét a gyakran használt szerszámoknak, locsolókannának. Asztalt, széket tehetünk a tűzrakó hely köré is, remek szolgálatot tesz majd a nyári sütégetéskor.

 

Kimaradt téglából, térkőből remek növénytartót készíthetünk: egyszerűen rakjuk fel szépen egy földbe süllyesztett nagyobb virágcserép köré. Falazni sem kell, így később akár rendeltetésszerűen is használhatjuk. Vigyázzunk azonban, a gyerekek ne lássák, hogy ez mozdítható, különben egykettőre szétkapják!

 

Feleslegessé vált függönykarnisból készíthetünk karót a növényeinknek, esetleg kijelölhetjük vele a locsolótömlő útját: így a karók közt fog kígyózni és nem törjük le vele a növényeket.

 

Régi kerítéselemre futtathatunk növényt, és térelválasztóként használhatjuk a kertben. A fa gyümölcsösláda karakteres tárolója lehet az egynyári cserepeseknek.

 

Maradék pvc csőből is készíthetünk kaspót a növényeinkek, csak be kell festeni a kívánt színre. Ha leássuk a fölbe, akár a használaton kívüli karók is kulturáltan tárolhatók benne.

 

Ti milyen kimustrált dolgot használtok a kertben?