Ugye, mindenki találkozott már ilyen gyümölccsel, zöldséggel? Ugye nem biogyümölcs, - zöldség volt? Tényleg finomabb és táplálóbb a biozöldség, biogyümölcs? És a húsok, a tej? Ki ne tapasztalta volna, hogy a szép szelet csirkemellből a sütés során egy egészen kis szelet marad? És mennyivel egészségesebb valójában a bio?

 

Először is nézzük az egészséget. Egy, a Newcastle-i Egyetemhez tartozó brit gazdaságban egyedülálló kísérletet folytattak: két részre osztották a területet, az egyik felén hagyományos, a másik felén ökológiai gazdálkodást folytattak. A termések így megbízhatóan összehasonlíthatóvá váltak. A tapasztalat elképesztő: a kutatás mintegy 40 %-kal több hasznos alkotóelemet (elsősorban antioxidánsokat) mutatott ki a biozöldségekben és – gyümölcsökben, és majd’ 90%-kal többet a tejben (ennek főleg omega-3-zsírsav tartalma kiemelkedő). Emellett a biotermékek ásványi anyag tartalma is magasabb volt. Arról nem is beszélve, hogy a káros anyag tartalmuk (növényvédőszer, állati antibiotikum maradványok) a biotermékeknek nyilvánvalóan alacsonyabb.

 

Ezért hát egészségesebb, de miért finomabb? A biozöldségek és – gyümölcsök előállítása során mellőzik a műtrágyák használatát (ezzel a nitráttartalmuk is alacsonyabb lesz), így ezek növekedése lassúbb és a végső méret is általában kisebb. A növényi szövetek sűrűbbek, a sejtfalak keményebbek lesznek az így termelt növényekben. Így az íz és a tápanyagok koncentráltabban vannak jelen. Ha három gerezd almát tudunk a gyerekbe imádkozni, sokkal jobban járunk hát három szelet bioalmával. Olyan ez, mint a szörp: ha túlhigítjuk, ízetlen lesz és a kalóriatartalma is alacsonyabb.

 

Az állatoknál ugyanez a helyzet. Az ipari méretű állattartásban sokszor növekedési hormonokat alkalmaznak, hogy az állatok hamarabb elérjék a kívánt súlyt. Az így nyert hús azonban rengeteg vizet fog tartalmazni, sem az íze, sem az állaga nem lesz olyan, mint egy jobb sorú bioállatnak. Nem is beszélve a rutinszerűen adagolt antibiotikumokról (az ökológiai gazdálkodásban csak konkrét betegség esetén adható gyógyszer).

 

 

 

Kapcsolódó cikk: Miért jó a biovetőmag?

A témáról rengeteg érdekes cikk olvasható a Biokultúra újságban.