Egyre többen kívánunk odafigyelni életmódunkra, egészségünkre, környezetünkre. Figyeljük, mi az, ami környezetbarát, egészséges, reform, bio. Ilyen a teljes kiőrlésű címke is, amin ez szerepel, jó eséllyel indul az eladási listán. Akkor is, ha alatta bolhabetűkkel ott van, hogy „liszttel készült”, ami azt jelenti, hogy egy kicsi abból is van belőle. Mindeni tudja, hogy ami teljes kiőrlésű, az jó. De valóban így van ez?

 

Hát persze! A gabona külső rétege, amit ilyenkor nem távolítanak el, értékes rostforrás. Arról azonban kevés szó esik, hogy a növényvédőszerek maradványai is itt bújnak meg. A rost ugyan emésztetlenül távozik (pont ezért fontos: ballasztanyagként működik), de a káros anyagok fel tudnak szívódni belőle. Ha gyerekeknek adjuk, duplán legyünk óvatosak: az ő szervezetüknek még kevesebb rostra van szükségük, és az is jó, ha az nem tartalmaz vegyszermaradványokat. Tehát csak akkor érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült terméket választani, ha az bio minőségű. Akkor viszont mindenképpen!