Épp tegnap hallottam (nem először), hogy Magyarország még nem elég érett a felelős, környezettudatos gondolkodásra. Elgondolkodtam rajta. Valóban így lenne? Ha az érettség azt jelenti, hogy minden egyes ember érett, akkor talán valóban nem. De szerintem nem azt jelenti.

 

Én javíthatatlan optimista vagyok. Nem látom gonosznak, morcosnak, közömbösnek az embereket, csak azt a néhányat, akinek épp rossz napja van. A világba vetett bizalmam nem halt még ki. Néha kicsit sérül, de kiheverem. Ezt az érettség dolgot is így nézem: egyre több embert látok, aki saját érdekein felülemelkedve tesz valamit a környezetért, a többiekért, a világért. Van, aki akkor sem tenne semmit, ha igen komoly fenyegetéseket kapna. A kettő közötti átlag a kényelmes többség (én magamat is ide sorolom), akiről nem szabad lemondani, mert nagy lehetőségek rejlenek benne.

 

A kényelmesek nem fogják megerőltetni magukat, hogy felkutassák a zöldülés útját, de maga az út szimpatikus nekik. Az igény él bennük pl. a minőségi, tiszta ételekre, de ezért nem vonulnak el a világtól, hogy egy tanyán maguknak termeljék meg azt. Szeretnék ezt a saját megszokott életük keretein belül élvezni. Ha a hiperszuper polcán látnak bioterméket, azt választják. Ha nem kell túlságosan sok energiát belefektetni, szívesen tesznek valamit a környezetükért is: a lebomló csomagolású cuccot veszik meg, vagy elgurulnak az ásványvizes palackokkal a szelektív gyűjtőig. Én ezt tartom érettségnek.

 

Lassan itt lenne az ideje, hogy kiszolgálja valaki ezt a (szélesedő) réteget. Nézzük mondjuk a szemetet: ha kötelezően szelektíven folyna a hulladékgyűjtés, ők lelkiismeretesen válogatnának. Nem is muszáj ezt rögtön mindenhol bevezetni: a budapesti kerületek, vidéki városok, falvak akár presztízst is csinálhatnának belőle, hol vezetik be először. A kezdeti befektetés az újrahasznosításból részben vagy egészben előbb-utóbb megtérül.

 

A világ a környezetvédelem kényelmes fogyaszthatósága felé tart. Akinek ez igazán fontos, úgy nyerheti meg ügyének a kényelmeseket, ha közel viszi, emészthetővé teszi számukra is a zöld megoldásokat. Így lesz a fanatikus csodabogarakból átlagember. Környezettudatos átlagember.