Ha már kitaláltuk, milyen fajta zöldségeket termesztenénk kiskertünkben (kezdőknek ajánlat itt, 2. pont) és felmértük, mekkora helyünk van, ideje lassan azt is kitalálni, mivel és hogyan ültessük be a kertünket. A boltokban rengeteg a vetőmag, palánta, facsemete. Hogy válasszunk közülük? Általában csak jót olvasunk a csomagoláson és a katalógusban. Mindent ígérnek: gyermekfejnyi eprek, terméstől roskadozó fák, januártól decemberig tartó folyamatos termés. Nyilván nem hiszünk el mindent, de akkor mi alapján döntsünk? Íme néhány szempont a fajtaválasztáshoz:
Tényleg környezetbarát?
Környezetbarát címkével manapság jól el lehet adni a termékeket. Szerencsére az emberek egyre inkább próbálnak figyelni a környezetükre, így sokan előnyben részesítik a zöld(ebb) termékeket. Ezt azonban a gyártók is jól tudják. Ha biokertet szeretnénk, érdemes azonban kicsit szigorúbbnak lenni az átlagnál: saját kertünkben nem életbevágó a termés maximalizálása és a gazdaságos előállítás. Nézzük, hol kell résen lenni:
Régi-új ismerős: a medvehagyma
Szeretem a jó ételeket, még jobb, ha azok egészségesek is. A vegetáriánus és a reformkonyha újdonságaival azonban (még) nem sikerült igazán megbarátkoznom. Keresem a friss, egészségesen elkészíthető ételeket, de inkább a nemzetközi, főleg az olasz konyha berkeiből válogatok. A medvehagymával viszont pont egy vegetáriánus oldalon találkoztam először. A vele elkészített ételről készült fotó borzalmas volt, ki is vertem a fejemből gyorsan. Aztán mást olvastam: hogyan készítsünk fokhagymás ételt úgy, hogy utána még emberek közé is mehessünk? Na, itt már komolyan felfigyeltem a medvehagymára. Kezdett érdekelni a dolog.
Nosza, etessünk!
Ha már beszereztük vagy megalkottunk a kedvünk szerinti madáretetőt, itt az ideje, hogy ki is tegyük. Érdemes olyan helyre tenni, ami jól látszik bentről, de nem esik a közlekedési útvonalunkra. Egyrészt, hogy ne zavarjuk meg mindig a lakmározó madarakat, másrészt, hogy a lepottyanó végtermék ne a kabátunkon landoljon.
Nincs kerted? Nem baj!
Olyan kezdeményezésen akadt meg a szemem, ami jót tehet. Jót azoknak, akiknek nincs kertjük, de szeretnének kertészkedni, finomakat termelni és enni és jót azoknak, akiknek van kertjük, telkük, de nincs kedvük-idejük művelni. Angol származású az ötlet, de már Magyarországon is elindult a szervezés. Miről is van szó?
Csizmát az asztalra?
Virágok a veteményben? Bizony, egy biokertben ez nem meglepő. Hozzátartozik. Ahogy a fűszernövények is. Nekem jobban is tetszett így az ágyás, nem volt olyan egyhangú. Az alább felsorolt növények mindegyikét nyilván nem tudjuk elültetni, mert akkor nem marad hely a lényegnek. Én az első négyet passzírozom bele az ágyások réseibe, de válogassatok kedvetek szerint!
Honi bokrot a kertbe!
Gyakori az erdőben, ritka a kertekben, pedig gyönyörű bokor. A termése ehető, sőt egészséges és finom is. Mi az? Aki erdő közelében nőtt fel, előnyben van. Én, városiként, nemrég találkoztam csak vele, de nagy kedvencem lett. A som.
Segítség, vakond!
A vakond aranyos állat. Minden gyerek odavan érte, főleg a Kisvakond óta. És még hasznos is: rengeteg lótücsköt, pajort, drótférget és egyéb nyalánkságot képes elfogyasztani. A növényeket nem eszi, nem rágja. Mégsem hiszem, hogy akad olyan 18 éven felüli, aki örömmel látná őket a kertben.
Legjobban talán a golfpálya-gyep rajongók tépik a hajukat miatta, amikor a gondosan egyformára nyírt, egy irányba fésült fűszálak között egy szép, szabályos vakondtúrást pillantanak meg. Ha egy kiadós eső után beomlanak a felszínközeli járatai, a szép fűre végképp keresztet vethetünk. De frászt kapnak tőle a konyha- és virágoskert kedvelők is, kedvező étrendje ellenére. A vakond ugyanis szépen kitúrja a növények alól a talajt, sőt, néha a növényeket is. A növények viszont talaj nélkül nem bírják sokáig, és elszáradnak. Ezért hamar döntés születik: a vakondnak mennie kell.
Minél többet tanulok…
… annál jobban érzem, milyen keveset tudok. Belevetettem magam a biokert tervezésbe. Olyan, mintha elindultam volna fát mászni: elindultam a törzsénél, de hamar elágazáshoz értem. Elkezdtem megmászni a nagy ágakat, de jöttek a közepesek, azután a kisebbek. Bevallom, nagyobb a fa, mint képzeltem.
Lehet még zöldebb?
Hát persze! Aki biokertet próbál létrehozni, már eleve dicséretesen zöldnek minősül, de mint mindent, ezt is lehet fokozni. Íme, néhány ötlet, amivel a szigorúan vett bio zöldség- és növénytermesztésen túl is tehetünk még egy kicsit a környezetünkért és magunkért:
Utolsó kommentek