A talajban rengeteg élőlény él. Ezeknek egy része alig várja, hogy a földbe helyezzük féltett palántáinkat és magjainkat, mert ők ugyanúgy kulináris élvezetet látnak bennük, mint mi a későbbi termésben. Ezek között van, amit látunk, van, amit nem. A növényeinket pusztító lények ellen persze védekezni kell, de nagyon fontos, hogyan tesszük ezt. Hasznos élőlények is élnek ott, amelyeket nem kéne sem elűzni, sem kiirtani. A talaj sokkal szegényebb lenne mikrobák, hasznos baktérium- és gombafajok nélkül, nem is beszélve a földigilisztákról. Mit tehetünk, ha kíméletesen akarjuk óvni a növényeinket?

 

Nehéz a dolog, mert a legtöbb talajfertőtlenítő szer (amiből igen széles a választék) még messziről sem tűnik megfelelőnek azok számára, akik biokertet szeretnének. A biokertésznek fontos ismernie a kertjét és megfigyelni, pontosan milyen kártevők ellen szeretne védekezni. Én kétféle módszert vetek be, de mivel a kettő kioltja egymás hatását, az egyiket a kert egyik végében, a másikat a mádikban alkalmazom.

 

  • Talajfertőtlenítő hatású tápkocka és/vagy szerves talajtápanyag (Biokal 03 és Biokal 05)

 

Ezt a zöldségeskertbe szánom. Egyrészt egész évben táplálják a növényt, ami ettől erős lesz. Megerősödnek a sejtek, tömörebb szövetek jönnek létre, ezt pedig nem szeretik sem a kártevők, sem a betegségek. Másrészt olyan gyógynövényeket és illóolajokat tartalmaznak, amelyeket nem szeretnek a kártevők. Lárvák, fonalférgek elkerülik az így gazdagított talajt az egész szezonra.

 

 

  • Fonalférgek

 

A fonalférgek közül vannak hasznosak is, ezeket is be lehet vetni. Elsősorban a barázdáshátú vincellérbogár és a fiatal cserebogár lárvákat pusztítja hatékonyan az itthon kapható készítmény. Nálunk előbbi rágcsálja előszeretettel a kedvenc korallberkenyémet, ezért rájuk uszítom a féregsereget. A fenti termékekkel együtt nem alkalmazható, mert a hasznos fonalférgek sem szeretik a Biokalt, de mivel a két terület elég messze esik egymástól, kipróbálom mindkét módszert. A fonalférgek hatásáról részletesen itt olvashatsz.

 

 

Te mivel fertőtlenítesz?