A tervezésbe! Tavaly annyi volt a tervezés részemről, hogy a vetőmagboltban végignézegettem a zacskókat, és ami szimpatikus volt, megvettem. Az eredmény nem volt túl jó, mert itthon olvastam el, hogy a legtöbbet érdemes előnevelgetni és csak palántaként kiültetni. Nekem viszont erre pillanatnyilag nincs megfelelő helyem, bár azért megpróbáltam.

 

Volt, ami sikerült. A karalábépalántáim pl. igen nyeszlett gazra emlékeztettek, amikor kiültettem őket, de mégsem akartam helyből kidobni. A biztonság kedvéért anyukám megajándékozott egy pár tisztességesebb kinézetű palántával is. Egész nyáron karalábét ettünk (még a szomszéd is), mert az összes nyeszlett is megmaradt. A többi (padlizsán, borsmenta) viszont mérsékelt siker lett.

 

Levontam a következtetést: jövőre megfontoltabb leszek, megnézem, mennyi helyem van, és jól megtervezem a hasznosítást. Kezdjük hát a hellyel!

 

Elköteleztem magunkat az ásásmentes kert mellett, így dombágyásaink lesznek, ill. a díszkert egyes részein kicsi emelt ágyások. A dombágyáshoz kell a nagyobb hely, így azt tervezzük először. Osszuk fel a veteményesnek szánt részt 1,5 m széles ágyásokra és 45 cm széles kerti utakra. Hatalmas veteményesemben ez három egész ágyást fog jelenteni. Az utakról kb. 15 cm mélyen felszedjük a termőréteget és az ágyásokra terítjük. Nem kell nagyon finomra eldolgozni, az ágyásra ugyanis vastag komposztréteg kerül. Ha nagyon gyenge a talaj, nem kell kiásni az utakat, ebben az esetben az ágyásra terítsünk akár 15 cm vastag komposztréteget.

 

A klasszikus dombágyás kb. egy méter magas és szigorúan meghatározott rétegrendje van. Alapja a közepébe felhalmozott növényi nyesedék és az azt borító lomb, ami lassan komposztálódik és így folyamatosan hőt és tápanyagot termel. A beültetése sem egyszerű, szabályai vannak. Én nem szeretnék ennyit bajlódni vele, így csak enyhén megemelt ágyást (a dombágyás kistestvére) készítek a feljebb leírt módon. Ez folyamatos komposztutánpótlás mellett remek lesz a növényeinknek és az ásást is elfelejthetjük.

 

A kerti utak maradhatnak csupaszok, de teríthetünk rá mulcsot, kavicsot, sőt, lépőköveket, járólapot is letehetünk. Ezek segítenek majd a gyomok távoltartásában. Ezt a munkát akár mostanság is elvégezhetjük, így tavaszra sokat javíthatunk ágyásaink talaján.

 

Ha már tudjuk, mennyi és milyen helyünk lesz, jöhet a növények tervezése. Te mit ültetnél szívesen?