Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekkert

A gyerekek szeretnek segíteni. A kertben különösen. A sikerélményt is szeretik. A kislányom már rábeszélt, hogy legyen saját kertrésze, amit ő gondozhat. Remek ötletnek tartom, biztos vagyok benne, hogy gondosan óvja és nevelgeti majd a növényeit. Ha mégsem, azt is megtapasztalhatja, mi történik az elhanyagolt növényekkel. Már alig várjuk a tavaszt. Csak azt nem tudom, a kisfiam mit fog szólni: ő még kicsi az önálló gondoskodáshoz, de ami a nővérének van, az neki is kell. Lehet, hogy a végén ő is ültet majd? De mit?

4 Tovább

Amit nem kapsz minden zöldségesnél

ÉdesköményKedvesem szívesen tevékenykedik a konyhában, én pedig hagyom. Jól járok vele, finomakat főz. Szeret különleges ételeket is kipróbálni, így megleptem egy Gordon Ramsey szakácskönyvvel. Remek, bár nem hétköznap esti ételek vannak benne. A hozzávalókat olvasgatva feltűnt, hogy majd' minden recept hozzávalói között van salottahagyma. Ha bab, akkor lóbab, ha paradicsom, akkor lucullus. Valamint édeskömény, cukkinivirág és sárga cukkini. Aztán rájöttem, hogy több más receptet is tettem már parkolólistára a fenti hozzávalók nehéz beszerezhetősége miatt.

5 Tovább

Borsó meg a héja

A cukorborsóval először egy zacskó wokba szánt fagyasztott zöldségben találkoztam. Kicsit furcsa volt a borsóhéjat rágcsálni, de nagyon ízlett. Azóta is szívesen eszem, ha hozzájutok. Feldobja a levest, ázsiai típusú tésztaételeket és a salátát is. Zöldségesnél nagyon ritkán látok, szupermarketben néha árválkodik egy-egy doboz, aminek, ha szerencsém van, nem penészes a közepe. Így elkezdtem utánajárni, hogy lehet-e ilyet házilag előállítani.

0 Tovább

Téli csokor

Főzőtudományom és ízlésem fejlődését talán a fűszerhasználat jellemzi leginkább. Otthonról a só - bors - pirospaprika - vegeta-mindenbe stílus jött velem első saját konyhámba, meg voltam róla győződve, hogy ebből áll a világ. Először azt fedeztem fel, hogy más fűszerek is léteznek. Aztán azt, hogy az ízfokozós fűszerkeverékek nem jók. Egyedül egy wok fűszerkeverék élte túl ezt a felismerést: ennek az az egyszerű oka, hogy ritkán használom ahhoz, hogy érdemes legyen ennyi különleges fűszert beszerezni (de még ez is változhat). Végül felfedeztem a fűszernövényeket és a friss fűszerek varázsát.

3 Tovább

A szegény ember patikája

Virágzáskor könnyű megállapítani, ha bodza van a közelben, mivel elárulja csodálatos illata. Ezt az őshonos növényt igen régóta tisztelik és becsülik. Virága, termése, fája is használható. A bodzaszörp az egyetlen, amit szeretek, de ipari méretekben is használják különböző italokban (muskotályos aromát ad pl. a szőlőlének). Teája izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhén hashajtó hatású. Bogyója vitaminban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, az egyik legegészségesebb növényünk.

1 Tovább

Ismét könyvajánló

Az első könyvajánlómban már írtam az ijesztő könyvekről: Fern Marchall Bradley és Jane Courtier Konyhakerti mindentudó c. könyve egy kicsit ilyen. Azért ha már van kellő önbizalmunk, hogy ne vegyük túlzottan magunkra a szerzők rosszallását a kellő szakértelem nélkül próbálkozó kertészekre vonatkozóan, nyugodtan fellapozhatjuk ezt a könyvet is. Nagy előnye, hogy szép. Tényleg, akár ajándékba is adhatjuk (ráadásul nem is ólcsójános ajándék). Keménykötésű, sok és szép képpel.

0 Tovább

Növények kis helyre

Ha kicsi a helyünk, akkor is érdemes belevágni a kertészkedésbe, csak egy kicsit megfontoltabban kell tervezni. Ilyenkor alapvetően háromféle stratégiánk lehet (ezeket persze kombinálhatjuk is):

  1. Különlegességeket ültetünk, amit nem lehet minden sarkon kapni. Ilyenek pl. a nem szokványos paradicsomfajták, különleges saláták, különböző színű céklák, édesburgonya, babszakáll, keleti zöldfélék (főleg káposztafélék), mogyoróhagyma, cukorborsó.



0 Tovább

Az év fája

Nekünk csak egy szűk fél tiszafánk van. A törzse a szomszédban áll, szorosan a kerítés mellett, a lombja jótékonyan árnyékol és a kellemes kilátásról gondoskodik. Tavaly február elején fenyőrigók randalíroztak rajta egy-két hétig, leették róla az összes magot. Aztán átszálltak a diófára, és a járdára hullajtották, ami a magokból megmaradt. Még ezt sem bántam, olyan szép látvány volt a kanapéról nézni a tőlem pár méterre lakmározó madarakat. A rigók idén még nem jöttek csapatban, csak párat láttam belőlük, de a tiszafa áll.

0 Tovább

Süss fel, Nap!

A zöldségek, gyümölcsök és a növények jó része napot igényel. Ez a kertészek egy részének (nekem is) gondot okoz. Dísznövényekből még csak lehet találni árnyéktűrőket, sőt, árnyékkedvelőket, de a haszonnövények többségénél bajban vagyok. Miért baj az árnyék? A túlzott árnyék erőtlenné teszi a növényeket, érzékenyebbek lesznek a betegségekre és a kártevők támadására. Némely növény ki sem fejlődik árnyékban. Mit lehet tenni, ha túl árnyékos a kert?

0 Tovább

Növények kezdőknek

Itt az idő, hogy elkezdjük tervezni, mit is ültessünk kis kertünkbe. Gyakorlott kertészeknek már biztos vannak bevált növényeik, fajtáik. Azt is tudják, a kert melyik részét mely növény szereti, esetleg utálja. Sőt, azt is, melyik növénnyel felesleges próbálkoznia, mert úgysem marad meg. Kezdőknek viszont érdemes olyan növényeket választani, amelyek kevés erőfeszítéssel biztos sikert ígérnek, így később kellő magabiztossággal vághatnak bele az újabb és újabb fajták termesztésébe. Íme néhány fajta, ami biztos beválik majd:

0 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek