Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Milyen fajtákra vadásszunk?

Ha már kitaláltuk, milyen fajta zöldségeket termesztenénk kiskertünkben (kezdőknek ajánlat itt, 2. pont) és felmértük, mekkora helyünk van, ideje lassan azt is kitalálni, mivel és hogyan ültessük be a kertünket. A boltokban rengeteg a vetőmag, palánta, facsemete. Hogy válasszunk közülük? Általában csak jót olvasunk a csomagoláson és a katalógusban. Mindent ígérnek: gyermekfejnyi eprek, terméstől roskadozó fák, januártól decemberig tartó folyamatos termés. Nyilván nem hiszünk el mindent, de akkor mi alapján döntsünk? Íme néhány szempont a fajtaválasztáshoz:

0 Tovább

Tényleg környezetbarát?

Környezetbarát címkével manapság jól el lehet adni a termékeket. Szerencsére az emberek egyre inkább próbálnak figyelni a környezetükre, így sokan előnyben részesítik a zöld(ebb) termékeket. Ezt azonban a gyártók is jól tudják. Ha biokertet szeretnénk, érdemes azonban kicsit szigorúbbnak lenni az átlagnál: saját kertünkben nem életbevágó a termés maximalizálása és a gazdaságos előállítás. Nézzük, hol kell résen lenni:

2 Tovább

Régi-új ismerős: a medvehagyma

Szeretem a jó ételeket, még jobb, ha azok egészségesek is. A vegetáriánus és a reformkonyha újdonságaival azonban (még) nem sikerült igazán megbarátkoznom. Keresem a friss, egészségesen elkészíthető ételeket, de inkább a nemzetközi, főleg az olasz konyha berkeiből válogatok. A medvehagymával viszont pont egy vegetáriánus oldalon találkoztam először. A vele elkészített ételről készült fotó borzalmas volt, ki is vertem a fejemből gyorsan. Aztán mást olvastam: hogyan készítsünk fokhagymás ételt úgy, hogy utána még emberek közé is mehessünk? Na, itt már komolyan felfigyeltem a medvehagymára. Kezdett érdekelni a dolog.

5 Tovább

Nosza, etessünk!

Ha már beszereztük vagy megalkottunk a kedvünk szerinti madáretetőt, itt az ideje, hogy ki is tegyük. Érdemes olyan helyre tenni, ami jól látszik bentről, de nem esik a közlekedési útvonalunkra. Egyrészt, hogy ne zavarjuk meg mindig a lakmározó madarakat, másrészt, hogy a lepottyanó végtermék ne a kabátunkon landoljon.

0 Tovább

Nincs kerted? Nem baj!

Olyan kezdeményezésen akadt meg a szemem, ami jót tehet. Jót azoknak, akiknek nincs kertjük, de szeretnének kertészkedni, finomakat termelni és enni és jót azoknak, akiknek van kertjük, telkük, de nincs kedvük-idejük művelni. Angol származású az ötlet, de már Magyarországon is elindult a szervezés. Miről is van szó?

0 Tovább

Csizmát az asztalra?

Virágok a veteményben? Bizony, egy biokertben ez nem meglepő. Hozzátartozik. Ahogy a fűszernövények is. Nekem jobban is tetszett így az ágyás, nem volt olyan egyhangú. Az alább felsorolt növények mindegyikét nyilván nem tudjuk elültetni, mert akkor nem marad hely a lényegnek. Én az első négyet passzírozom bele az ágyások réseibe, de válogassatok kedvetek szerint!

0 Tovább

Honi bokrot a kertbe!

Gyakori az erdőben, ritka a kertekben, pedig gyönyörű bokor. A termése ehető, sőt egészséges és finom is. Mi az? Aki erdő közelében nőtt fel, előnyben van. Én, városiként, nemrég találkoztam csak vele, de nagy kedvencem lett. A som.

4 Tovább

Segítség, vakond!

A vakond aranyos állat. Minden gyerek odavan érte, főleg a Kisvakond óta. És még hasznos is: rengeteg lótücsköt, pajort, drótférget és egyéb nyalánkságot képes elfogyasztani. A növényeket nem eszi, nem rágja. Mégsem hiszem, hogy akad olyan 18 éven felüli, aki örömmel látná őket a kertben.

Legjobban talán a golfpálya-gyep rajongók tépik a hajukat miatta, amikor a gondosan egyformára nyírt, egy irányba fésült fűszálak között egy szép, szabályos vakondtúrást pillantanak meg. Ha egy kiadós eső után beomlanak a felszínközeli járatai, a szép fűre végképp keresztet vethetünk. De frászt kapnak tőle a konyha- és virágoskert kedvelők is, kedvező étrendje ellenére. A vakond ugyanis szépen kitúrja a növények alól a talajt, sőt, néha a növényeket is. A növények viszont talaj nélkül nem bírják sokáig, és elszáradnak. Ezért hamar döntés születik: a vakondnak mennie kell.

6 Tovább

Minél többet tanulok…

… annál jobban érzem, milyen keveset tudok. Belevetettem magam a biokert tervezésbe. Olyan, mintha elindultam volna fát mászni: elindultam a törzsénél, de hamar elágazáshoz értem. Elkezdtem megmászni a nagy ágakat, de jöttek a közepesek, azután a kisebbek. Bevallom, nagyobb a fa, mint képzeltem.

0 Tovább

Lehet még zöldebb?

Hát persze! Aki biokertet próbál létrehozni, már eleve dicséretesen zöldnek minősül, de mint mindent, ezt is lehet fokozni. Íme, néhány ötlet, amivel a szigorúan vett bio zöldség- és növénytermesztésen túl is tehetünk még egy kicsit a környezetünkért és magunkért:

1 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek