Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ültess mogyorót!

Amikor megtaláltuk a telkünket, örömmel láttam, hogy egy hatalmas mogyoróbokor is található rajta. Tényleg hatalmas, van vagy 6 méter magas. Eszembe jutott dédapám, aki puszta kézzel törte nekünk a kertjükben termett mogyorót. Ámultunk erején és próbáltuk utánozni, persze esélyünk nem volt. A kertünkben álló mogyorónak nagyon finom a termése is, a gyerekek szívesen gyűjtögetik és eszegetik.

3 Tovább

Tavaszi nagymosás

Nagyapám szőlőt nevel a kertjében mióta az eszemet tudom. Általában szép termése van és jó bort is készít belőle. Gondosan ápolja, védi a szőlőt, ennek megfelelően permetezi is. Máig az orromban van a rezes-kénes permetlé szaga, pedig mi, gyerekek nem mehettünk ki aznap játszani. Emlékszem a gyümölcsökön látszó kék cseppek nyomára, amit elég nehéz volt nyomtalanul lemosni. Azóta tudom, milyen fontos része ez a kertészkedésnek. Ha a fagyok véget érnek, itt a tavaszi lemosó permetezések ideje, és én azon gondolkodom, mivel is permetezzek.

2 Tovább

Kellemeset a hasznossal

A fűszernövények dícséretéről már írtam, de akkor nem említettem egyéb hasznukat. Ezeket a növényeket ültethetjük egy csoportba is, így egyszerűbb lecsípni a szükséges adagot a főzéshez. De még jobban tesszük, ha szétszórjuk őket a kertben. Nem véletlenszerűen, hanem célzottan. Sok fűszernövény ugyanis kártevőriasztó hatású, így megvédheti a zöldségeket is. Nézzünk egy párat:

0 Tovább

Lucullust a fazékba!

Emlékeim szerint gyerekkorunkban nővérem kedvence volt a lucullus paradicsom. Én a vékonyabb héjú, édesebb fajtákat kedveltem jobban. De tulajdonképpen mindegy is volt, csak finom, napon érett legyen. Nyáron még ki lehet fogni ilyeneket a piacon, de a saját kertben termett az igazi, frissen leszedve és napsütéstől langyosan fogyasztva. A nyár íze…

0 Tovább

Gyerekkert

A gyerekek szeretnek segíteni. A kertben különösen. A sikerélményt is szeretik. A kislányom már rábeszélt, hogy legyen saját kertrésze, amit ő gondozhat. Remek ötletnek tartom, biztos vagyok benne, hogy gondosan óvja és nevelgeti majd a növényeit. Ha mégsem, azt is megtapasztalhatja, mi történik az elhanyagolt növényekkel. Már alig várjuk a tavaszt. Csak azt nem tudom, a kisfiam mit fog szólni: ő még kicsi az önálló gondoskodáshoz, de ami a nővérének van, az neki is kell. Lehet, hogy a végén ő is ültet majd? De mit?

4 Tovább

Vízágyúval levéltetűre - magyar találmányok

Láttam egyszer egy videót, amin a gazda szép komótosan vizet engedett egy locsolókannába és bőségesen meglocsolta a káposztalevélen hemzsegő tetveket. A különböző időpontokban készített felvételeken az egyre rosszabb bőrben lévő levéltetvek látszottak, majd egy tiszta levél. Biztos voltam benne, hogy a víz ilyet nem csinál, ezért hamar túltettem magam a látottakon. Csakhogy ez nem sima víz volt ám! Azóta megtudtam, mi a titka.

9 Tovább

Téli csokor

Főzőtudományom és ízlésem fejlődését talán a fűszerhasználat jellemzi leginkább. Otthonról a só - bors - pirospaprika - vegeta-mindenbe stílus jött velem első saját konyhámba, meg voltam róla győződve, hogy ebből áll a világ. Először azt fedeztem fel, hogy más fűszerek is léteznek. Aztán azt, hogy az ízfokozós fűszerkeverékek nem jók. Egyedül egy wok fűszerkeverék élte túl ezt a felismerést: ennek az az egyszerű oka, hogy ritkán használom ahhoz, hogy érdemes legyen ennyi különleges fűszert beszerezni (de még ez is változhat). Végül felfedeztem a fűszernövényeket és a friss fűszerek varázsát.

3 Tovább

A szegény ember patikája

Virágzáskor könnyű megállapítani, ha bodza van a közelben, mivel elárulja csodálatos illata. Ezt az őshonos növényt igen régóta tisztelik és becsülik. Virága, termése, fája is használható. A bodzaszörp az egyetlen, amit szeretek, de ipari méretekben is használják különböző italokban (muskotályos aromát ad pl. a szőlőlének). Teája izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhén hashajtó hatású. Bogyója vitaminban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, az egyik legegészségesebb növényünk.

1 Tovább

Növények kis helyre

Ha kicsi a helyünk, akkor is érdemes belevágni a kertészkedésbe, csak egy kicsit megfontoltabban kell tervezni. Ilyenkor alapvetően háromféle stratégiánk lehet (ezeket persze kombinálhatjuk is):

  1. Különlegességeket ültetünk, amit nem lehet minden sarkon kapni. Ilyenek pl. a nem szokványos paradicsomfajták, különleges saláták, különböző színű céklák, édesburgonya, babszakáll, keleti zöldfélék (főleg káposztafélék), mogyoróhagyma, cukorborsó.



0 Tovább

Az év fája

Nekünk csak egy szűk fél tiszafánk van. A törzse a szomszédban áll, szorosan a kerítés mellett, a lombja jótékonyan árnyékol és a kellemes kilátásról gondoskodik. Tavaly február elején fenyőrigók randalíroztak rajta egy-két hétig, leették róla az összes magot. Aztán átszálltak a diófára, és a járdára hullajtották, ami a magokból megmaradt. Még ezt sem bántam, olyan szép látvány volt a kanapéról nézni a tőlem pár méterre lakmározó madarakat. A rigók idén még nem jöttek csapatban, csak párat láttam belőlük, de a tiszafa áll.

0 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek