Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Süss fel, Nap!

A zöldségek, gyümölcsök és a növények jó része napot igényel. Ez a kertészek egy részének (nekem is) gondot okoz. Dísznövényekből még csak lehet találni árnyéktűrőket, sőt, árnyékkedvelőket, de a haszonnövények többségénél bajban vagyok. Miért baj az árnyék? A túlzott árnyék erőtlenné teszi a növényeket, érzékenyebbek lesznek a betegségekre és a kártevők támadására. Némely növény ki sem fejlődik árnyékban. Mit lehet tenni, ha túl árnyékos a kert?

0 Tovább

Növények kezdőknek

Itt az idő, hogy elkezdjük tervezni, mit is ültessünk kis kertünkbe. Gyakorlott kertészeknek már biztos vannak bevált növényeik, fajtáik. Azt is tudják, a kert melyik részét mely növény szereti, esetleg utálja. Sőt, azt is, melyik növénnyel felesleges próbálkoznia, mert úgysem marad meg. Kezdőknek viszont érdemes olyan növényeket választani, amelyek kevés erőfeszítéssel biztos sikert ígérnek, így később kellő magabiztossággal vághatnak bele az újabb és újabb fajták termesztésébe. Íme néhány fajta, ami biztos beválik majd:

0 Tovább

Az igazság kedvéért…

essen néhány szó a tuják védelmében. Bevallom töredelmesen, nálam is nő néhány tuja, ciprus. Négy nagyobb és pár törpe. Szépek, színesítik a kertet és télen is van mit nézni. A többi örökzölddel (puszpáng, korallberkenye, babérmeggyek, loncok, borostyánok és egy hatalmas kecskerágó) együtt szépen kísérik a nyári virágok tarkabarkaságát, higgadtabbá teszik az összképet.

0 Tovább

Őszi éjjel…

nézzük meg, hogy izzik a galagonya! A "Le a tujákkal a sövényben!" c. sorozatom következő írása egy újabb őshonos és igen hasznos növényt ajánl, a galagonyát. Szép is, hasznos is: tavasszal a virágában gyönyörködhetünk, később a madarakban, amelyek a bogyóin lakmároznak, ősszel pedig a színeződő levelekben.

0 Tovább

Milyen fajtákra vadásszunk?

Ha már kitaláltuk, milyen fajta zöldségeket termesztenénk kiskertünkben (kezdőknek ajánlat itt, 2. pont) és felmértük, mekkora helyünk van, ideje lassan azt is kitalálni, mivel és hogyan ültessük be a kertünket. A boltokban rengeteg a vetőmag, palánta, facsemete. Hogy válasszunk közülük? Általában csak jót olvasunk a csomagoláson és a katalógusban. Mindent ígérnek: gyermekfejnyi eprek, terméstől roskadozó fák, januártól decemberig tartó folyamatos termés. Nyilván nem hiszünk el mindent, de akkor mi alapján döntsünk? Íme néhány szempont a fajtaválasztáshoz:

0 Tovább

Tényleg környezetbarát?

Környezetbarát címkével manapság jól el lehet adni a termékeket. Szerencsére az emberek egyre inkább próbálnak figyelni a környezetükre, így sokan előnyben részesítik a zöld(ebb) termékeket. Ezt azonban a gyártók is jól tudják. Ha biokertet szeretnénk, érdemes azonban kicsit szigorúbbnak lenni az átlagnál: saját kertünkben nem életbevágó a termés maximalizálása és a gazdaságos előállítás. Nézzük, hol kell résen lenni:

2 Tovább

Régi-új ismerős: a medvehagyma

Szeretem a jó ételeket, még jobb, ha azok egészségesek is. A vegetáriánus és a reformkonyha újdonságaival azonban (még) nem sikerült igazán megbarátkoznom. Keresem a friss, egészségesen elkészíthető ételeket, de inkább a nemzetközi, főleg az olasz konyha berkeiből válogatok. A medvehagymával viszont pont egy vegetáriánus oldalon találkoztam először. A vele elkészített ételről készült fotó borzalmas volt, ki is vertem a fejemből gyorsan. Aztán mást olvastam: hogyan készítsünk fokhagymás ételt úgy, hogy utána még emberek közé is mehessünk? Na, itt már komolyan felfigyeltem a medvehagymára. Kezdett érdekelni a dolog.

5 Tovább

Természetes árnyékoló

Növényturkáló-béli bolyongásainknak számos végterméke látható a kertünkben. Volt egy kép a fejünkben, hogy nagyjából milyen stílusú kertet szeretnénk, a konkrét növények kiválasztását azonban sokszor az alkalom szülte: ha találtunk valamit jó áron, ami tetszett, hát megvettük. Így került az oldalkertbe a két gyönyörű oszlopos gyertyán.

3 Tovább

Csizmát az asztalra?

Virágok a veteményben? Bizony, egy biokertben ez nem meglepő. Hozzátartozik. Ahogy a fűszernövények is. Nekem jobban is tetszett így az ágyás, nem volt olyan egyhangú. Az alább felsorolt növények mindegyikét nyilván nem tudjuk elültetni, mert akkor nem marad hely a lényegnek. Én az első négyet passzírozom bele az ágyások réseibe, de válogassatok kedvetek szerint!

0 Tovább

Honi bokrot a kertbe!

Gyakori az erdőben, ritka a kertekben, pedig gyönyörű bokor. A termése ehető, sőt egészséges és finom is. Mi az? Aki erdő közelében nőtt fel, előnyben van. Én, városiként, nemrég találkoztam csak vele, de nagy kedvencem lett. A som.

4 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek