Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nosza, etessünk!

Ha már beszereztük vagy megalkottunk a kedvünk szerinti madáretetőt, itt az ideje, hogy ki is tegyük. Érdemes olyan helyre tenni, ami jól látszik bentről, de nem esik a közlekedési útvonalunkra. Egyrészt, hogy ne zavarjuk meg mindig a lakmározó madarakat, másrészt, hogy a lepottyanó végtermék ne a kabátunkon landoljon.

0 Tovább

Azok a macskák!

Régebben kedveltem a macskákat. Az édes, bájosan esetlen mozgású kiscicákat és a kecses, öntörvényű nagyokat. Sosem voltam a rajongójuk, mert lerí róluk, hogy felsőbbrendűnek tartják magukat nálam. Márpedig én az egyenrangú kapcsolatok híve vagyok, ezért nem készültem macskát tartani. Azért titokban picit csodáltam őket. Mostanáig.

17 Tovább

Nincs kerted? Nem baj!

Olyan kezdeményezésen akadt meg a szemem, ami jót tehet. Jót azoknak, akiknek nincs kertjük, de szeretnének kertészkedni, finomakat termelni és enni és jót azoknak, akiknek van kertjük, telkük, de nincs kedvük-idejük művelni. Angol származású az ötlet, de már Magyarországon is elindult a szervezés. Miről is van szó?

0 Tovább

Természetes árnyékoló

Növényturkáló-béli bolyongásainknak számos végterméke látható a kertünkben. Volt egy kép a fejünkben, hogy nagyjából milyen stílusú kertet szeretnénk, a konkrét növények kiválasztását azonban sokszor az alkalom szülte: ha találtunk valamit jó áron, ami tetszett, hát megvettük. Így került az oldalkertbe a két gyönyörű oszlopos gyertyán.

3 Tovább

Hogyan bánjunk (el) a hóval?

Jön a hó! Egy jó ideig utáltam a havat és nem értettem, miért kell annak a városokra is esnie. A helyzet kb 4 éve változott, mióta kislányom hóélvező korba lépett. A gyerekek szemén át nézve megint csodálatosnak látom a hóesést, velük örülök a hótakaró láttán.

Senki sem tudja, idén mennyi hó fog esni, de ha csak feleannyi, mint tavaly, akkor sem árt felkészülten várni. Mit kezdhetünk a hóval? Először is használjuk fel! Játsszunk, építsünk, alkossunk! Íme néhány ötlet, kinek-kinek türelme, precizitása, fantáziája szerint:

1 Tovább

Magyarország éretlen?

Épp tegnap hallottam (nem először), hogy Magyarország még nem elég érett a felelős, környezettudatos gondolkodásra. Elgondolkodtam rajta. Valóban így lenne? Ha az érettség azt jelenti, hogy minden egyes ember érett, akkor talán valóban nem. De szerintem nem azt jelenti.

3 Tovább

Csizmát az asztalra?

Virágok a veteményben? Bizony, egy biokertben ez nem meglepő. Hozzátartozik. Ahogy a fűszernövények is. Nekem jobban is tetszett így az ágyás, nem volt olyan egyhangú. Az alább felsorolt növények mindegyikét nyilván nem tudjuk elültetni, mert akkor nem marad hely a lényegnek. Én az első négyet passzírozom bele az ágyások réseibe, de válogassatok kedvetek szerint!

0 Tovább

Honi bokrot a kertbe!

Gyakori az erdőben, ritka a kertekben, pedig gyönyörű bokor. A termése ehető, sőt egészséges és finom is. Mi az? Aki erdő közelében nőtt fel, előnyben van. Én, városiként, nemrég találkoztam csak vele, de nagy kedvencem lett. A som.

4 Tovább

Segítség, vakond!

A vakond aranyos állat. Minden gyerek odavan érte, főleg a Kisvakond óta. És még hasznos is: rengeteg lótücsköt, pajort, drótférget és egyéb nyalánkságot képes elfogyasztani. A növényeket nem eszi, nem rágja. Mégsem hiszem, hogy akad olyan 18 éven felüli, aki örömmel látná őket a kertben.

Legjobban talán a golfpálya-gyep rajongók tépik a hajukat miatta, amikor a gondosan egyformára nyírt, egy irányba fésült fűszálak között egy szép, szabályos vakondtúrást pillantanak meg. Ha egy kiadós eső után beomlanak a felszínközeli járatai, a szép fűre végképp keresztet vethetünk. De frászt kapnak tőle a konyha- és virágoskert kedvelők is, kedvező étrendje ellenére. A vakond ugyanis szépen kitúrja a növények alól a talajt, sőt, néha a növényeket is. A növények viszont talaj nélkül nem bírják sokáig, és elszáradnak. Ezért hamar döntés születik: a vakondnak mennie kell.

6 Tovább

Madáretető trend

Kertes háznál, főleg, ha gyerek is van, a madáretető szinte kötelező kellék. Mi is beszereztük tavaly télen a magunkét, helyes kis fa tákolmány egyszerű tetővel. Jöttek is a madárkák szépen, a gyerekek csillogó szemekkel figyelték a cinkéket, néha egyebeket. Kislányom legszívesebben napi három zacskó magot szórt volna bele, de végülis kiegyeztünk az ellenőrzésben. Apukája naponta nekigyürkőzőtt, és fellendített a leányt a magasba, hogy ő nézhesse meg, tényle van-e még mag vagy csak lusták vagyunk utántölteni.

De milyen madáretetőt válasszunk?

7 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek