Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Figyeld a Holdat!

A Hold befolyással van a Földre, ez világos. Gondoljunk csak a legfeltűnőbb Hold által keltett jelenségre, az ár-apály ingadozására. A Hold már régóta izgatja az embereket, sok hiedelem és megfigyelés fűződik hozzá. Elég néhány horrorfilmet megnézni, hogy tudjuk, furcsa dolgok történhetnek a Hold különböző fázisaiban, de leginkább teliholdkor. Nem meglepő tehát, hogy a kertészkedésben is szerepet kap. Régen a holdfázisok szerint kertészkedni teljesen megszokott volt, aztán valahogy feledésbe merült. Mostanában a biokertészek kezdtek el ismét figyelni az égi vándorra. De mit csinál a Hold a növényeinkkel?

3 Tovább

Jó a teljes kiőrlésű?

Egyre többen kívánunk odafigyelni életmódunkra, egészségünkre, környezetünkre. Figyeljük, mi az, ami környezetbarát, egészséges, reform, bio. Ilyen a teljes kiőrlésű címke is, amin ez szerepel, jó eséllyel indul az eladási listán. Akkor is, ha alatta bolhabetűkkel ott van, hogy "liszttel készült", ami azt jelenti, hogy egy kicsi abból is van belőle. Mindeni tudja, hogy ami teljes kiőrlésű, az jó. De valóban így van ez?

1 Tovább

Giccs vagy szép?

Régen azt gondoltam, a kerti tó nagyon giccses dolog. Meg hogy felvágás. Aztán egyre több olyan képpel találkoztam, ahol egyszerűen csak szép volt. Néhol gyönyörű. Így aztán arra jutottam, a kerti tó olyan, mint sok más: lehet ízlésesen és ízléstelenül csinálni. Ha viszont ízléses, az nagyon ott van. Most már vágyom egy kerti tóra, már ki is néztük a helyét. Egyelőre a gyerekek csúszdája áll ott, de ha egyszer kinőnek a csúszdakorból! Addigra már nem jelent veszélyt rájuk egy tó sem.

1 Tovább

Égi áldás

Tavaly a kelleténél jóval többet kaptunk belőle, ezt még ma is nyögik sok helyen az országban. Általában azonban nincs ez így, gyakoribb, hogy kevés az eső, mint hogy túl sok. A konyhakert és a díszkert amúgy is jobban igényli az öntözést, nem is beszélve a fűről, ami az egyik legkényesebb növény. A locsolás általában megterheli a vízszámlát, még akkor is, ha kihasználjuk a vízművek locsolási kedvezményét. Más baj is van azonban a locsolással: elég nagy pazarlás az ivóvizet öntözésre használni és a növények sem a klóros, sok helyen kemény vízért rajonganak leginkább.

1 Tovább

Téli csokor

Főzőtudományom és ízlésem fejlődését talán a fűszerhasználat jellemzi leginkább. Otthonról a só - bors - pirospaprika - vegeta-mindenbe stílus jött velem első saját konyhámba, meg voltam róla győződve, hogy ebből áll a világ. Először azt fedeztem fel, hogy más fűszerek is léteznek. Aztán azt, hogy az ízfokozós fűszerkeverékek nem jók. Egyedül egy wok fűszerkeverék élte túl ezt a felismerést: ennek az az egyszerű oka, hogy ritkán használom ahhoz, hogy érdemes legyen ennyi különleges fűszert beszerezni (de még ez is változhat). Végül felfedeztem a fűszernövényeket és a friss fűszerek varázsát.

3 Tovább

Celebek a biokertben

Az, hogy egy híres séf, mint Jamie Oliver biokertészkedésre adja a fejét, mindenképpen figyelemre méltó, de nem olyan szokatlan. A konyha legnagyobbjai a jó alapanyagokat keresik, és ezt sokszor a biozöldségekben találják meg. Nem is beszélve a húsról: egy békésen kapirgáló csirke húsa nem hasonlítható a "csirkegyárak" termékeihez. A más szakmabéli hírességek között eddig is divat volt a gasztronómia, számos híres színész és rendező lett pl. étteremtulajdonos. Szerencsére mostanság a biokertészkedést is menő felvállalni a családi birtokon.

2 Tovább

A vándor

Gyönyörűen felfutott a tűzbab a támasztékára, csodás virágai is lettek. Aztán megjelentek a hüvelyek, már kezdtem is dörzsölni a markom, hogy milyen jót szüretelünk hamarosan. Egyszer csak megjelentek a lények: feketék, pöttyösek, kisebbek, nagyobbak, jellegzetesen poloskaformájúak. Tulajdonképpen szépek voltak, csak hát éppen a babomat ették. Szívókájukat a hüvelyekbe mélyesztve ácsorogtak. Egyre nagyobbra nőttek, már néhány rendes poloska méretű, zöld jószág is volt köztük. A bab végül a kukában végezte. Egyéb növényen nem láttam: ma már tudom, hogy csak szerencsém volt, többféle növény is megfelel az ízlésének (pl. paradicsom, uborka, paprika, dísznövények).

5 Tovább

A szegény ember patikája

Virágzáskor könnyű megállapítani, ha bodza van a közelben, mivel elárulja csodálatos illata. Ezt az őshonos növényt igen régóta tisztelik és becsülik. Virága, termése, fája is használható. A bodzaszörp az egyetlen, amit szeretek, de ipari méretekben is használják különböző italokban (muskotályos aromát ad pl. a szőlőlének). Teája izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhén hashajtó hatású. Bogyója vitaminban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, az egyik legegészségesebb növényünk.

1 Tovább

Ismét könyvajánló

Az első könyvajánlómban már írtam az ijesztő könyvekről: Fern Marchall Bradley és Jane Courtier Konyhakerti mindentudó c. könyve egy kicsit ilyen. Azért ha már van kellő önbizalmunk, hogy ne vegyük túlzottan magunkra a szerzők rosszallását a kellő szakértelem nélkül próbálkozó kertészekre vonatkozóan, nyugodtan fellapozhatjuk ezt a könyvet is. Nagy előnye, hogy szép. Tényleg, akár ajándékba is adhatjuk (ráadásul nem is ólcsójános ajándék). Keménykötésű, sok és szép képpel.

0 Tovább

Hatalmas, gyönyörű, vízízű

Ugye, mindenki találkozott már ilyen gyümölccsel, zöldséggel? Ugye nem biogyümölcs, - zöldség volt? Tényleg finomabb és táplálóbb a biozöldség, biogyümölcs? És a húsok, a tej? Ki ne tapasztalta volna, hogy a szép szelet csirkemellből a sütés során egy egészen kis szelet marad? És mennyivel egészségesebb valójában a bio?

1 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek