Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az igazság kedvéért…

essen néhány szó a tuják védelmében. Bevallom töredelmesen, nálam is nő néhány tuja, ciprus. Négy nagyobb és pár törpe. Szépek, színesítik a kertet és télen is van mit nézni. A többi örökzölddel (puszpáng, korallberkenye, babérmeggyek, loncok, borostyánok és egy hatalmas kecskerágó) együtt szépen kísérik a nyári virágok tarkabarkaságát, higgadtabbá teszik az összképet.

0 Tovább

Űrlény a kertben

Általános iskolás koromban azt a feladatot kaptuk, hogy gyűjtsünk rovarokat és azokat gombostűre szúrva vigyük be biológia órára. Akkoriban épp egy belvárosi gangos házban laktunk, így nem volt túl könnyű teljesíteni a kérést. Még csótány sem volt, azzal csak később, panellakó koromban találkoztam. Anyukám egy vendéglátóipari egység kerthelyiségében bukkant rá a megoldásra: egy hatalmas, zöld, meglehetősen ijesztő ízeltlábú támolygott felé. Egy kis doboz segítségével csapdába csalta és foglyul ejtette az idegent, majd boldogan hazahozta. Ahogy belestem hozzá, kis híján rosszul lettem: rettegtem tőle.

0 Tovább

Ó, szép fenyő

Karácsony közeledtével mindig elbizonytalanodom: harcolni kezd bennem a hagyományokhoz ragaszkodó énem a fákat óvó énemmel. Felrémlik bennem a januárban kidobott fák képe, és akkor már értelmetlennek érzem a mészárlást. De amikor fenyőillat tölti be a nappalit és a gyerekek csillogó szemmel nézik a feldíszített fát (én meg csillogó szemmel nézem őket), akkor úgy érzem, a műfenyő nem tudná ugyanezt. Egyelőre a hagyomány győz, de egyre erősebb a másik énem hangja.

0 Tovább

Őszi éjjel…

nézzük meg, hogy izzik a galagonya! A "Le a tujákkal a sövényben!" c. sorozatom következő írása egy újabb őshonos és igen hasznos növényt ajánl, a galagonyát. Szép is, hasznos is: tavasszal a virágában gyönyörködhetünk, később a madarakban, amelyek a bogyóin lakmároznak, ősszel pedig a színeződő levelekben.

0 Tovább

Az öregek védelmében

Volt egyszer egy kert. Vadregényes volt, meghódította a borostyán, közötte virágok nőttek: a madarak és a szél ültette őket. Öreg, dús lombú fák álltak benne, még gyümölcsöt is hoztak. A körte és a meggy az öreg fákról is rendkívül finom volt. A kertet gazdája, egy idős néni szeretettel gondozta. Pofozgatta a természet munkáját, amit szépnek talált, meghagyta, amit gaznak ítélt, kiszedte. A gaz fogalmába az ő megítélése szerint jóval kevesebb növény tartozott, mint ahogy azt általában gondolják.

2 Tovább

Milyen fajtákra vadásszunk?

Ha már kitaláltuk, milyen fajta zöldségeket termesztenénk kiskertünkben (kezdőknek ajánlat itt, 2. pont) és felmértük, mekkora helyünk van, ideje lassan azt is kitalálni, mivel és hogyan ültessük be a kertünket. A boltokban rengeteg a vetőmag, palánta, facsemete. Hogy válasszunk közülük? Általában csak jót olvasunk a csomagoláson és a katalógusban. Mindent ígérnek: gyermekfejnyi eprek, terméstől roskadozó fák, januártól decemberig tartó folyamatos termés. Nyilván nem hiszünk el mindent, de akkor mi alapján döntsünk? Íme néhány szempont a fajtaválasztáshoz:

0 Tovább

Tényleg környezetbarát?

Környezetbarát címkével manapság jól el lehet adni a termékeket. Szerencsére az emberek egyre inkább próbálnak figyelni a környezetükre, így sokan előnyben részesítik a zöld(ebb) termékeket. Ezt azonban a gyártók is jól tudják. Ha biokertet szeretnénk, érdemes azonban kicsit szigorúbbnak lenni az átlagnál: saját kertünkben nem életbevágó a termés maximalizálása és a gazdaságos előállítás. Nézzük, hol kell résen lenni:

2 Tovább

Régi-új ismerős: a medvehagyma

Szeretem a jó ételeket, még jobb, ha azok egészségesek is. A vegetáriánus és a reformkonyha újdonságaival azonban (még) nem sikerült igazán megbarátkoznom. Keresem a friss, egészségesen elkészíthető ételeket, de inkább a nemzetközi, főleg az olasz konyha berkeiből válogatok. A medvehagymával viszont pont egy vegetáriánus oldalon találkoztam először. A vele elkészített ételről készült fotó borzalmas volt, ki is vertem a fejemből gyorsan. Aztán mást olvastam: hogyan készítsünk fokhagymás ételt úgy, hogy utána még emberek közé is mehessünk? Na, itt már komolyan felfigyeltem a medvehagymára. Kezdett érdekelni a dolog.

5 Tovább

Drága lehet a sózás

Akár 100 ezres bírságot sózhatnak a sózók nyakába - Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár nyilatkozata szerint. Álláspontja szerint mindenhol tilos a sózás, aki nem környezetbarát síkosságmentesítő anyagot használ, büntethetik. A síkosságmentesítő anyagok használatát a 346/2008-as kormányrendelet idén hatályba lépett pontja írja elő.

3 Tovább

'Reuse' - használd újra!

A környezetvédelem egyik jelszava a 3R, azaz 'reduce' (csökkentsd - a szemét mennyiségét), 'reuse' (használd újra, amit lehet) és 'recycle' (hasznosítsd újra a hulladékot). A kert remek lehetőség arra, hogy helyet találjunk a régi, kidobásra ítélt tárgyainknak. Még egy modern kert is rengeteg lehetőséget kínál, egy rusztikus egyenesen a fellegvára lehet az ilyen tárgyaknak. Nézzünk hát körül a sufniban (vagy ahol a lomokat tartjuk), és tervezgessük, mivel fogjuk gazdagítani a kertünket tavasszal.

4 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek