Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Borsó és bab, ahogy Jamie Oliver készíti

Ez a kedvenc főzőműsorom. Szívesen lennék tulajdonosa egy ilyen kertnek (persze a kertészt is kérném hozzá). Ennél a résznél csorgott a nyálam; a friss, zsenge zöldségek láttán igazán kedvet lehet kapni egy kis kertészkedéshez - és persze a főzéshez. (Elnézést mindenkitől, de csak angolul találtam meg.)

És a második fele:

1 Tovább

Növények kis helyre

Ha kicsi a helyünk, akkor is érdemes belevágni a kertészkedésbe, csak egy kicsit megfontoltabban kell tervezni. Ilyenkor alapvetően háromféle stratégiánk lehet (ezeket persze kombinálhatjuk is):

  1. Különlegességeket ültetünk, amit nem lehet minden sarkon kapni. Ilyenek pl. a nem szokványos paradicsomfajták, különleges saláták, különböző színű céklák, édesburgonya, babszakáll, keleti zöldfélék (főleg káposztafélék), mogyoróhagyma, cukorborsó.



0 Tovább

Vessünk szalagot!

Lelkes kezdőként elvetettem a répát, petrezselymet. Bőven szórtam magot a barázdába, hogy biztosan kikeljen. Ki is kelt, ritkítanom kellett volna. Na, azt a munkát nem nekem találták ki! Az egy dolog, hogy görnyedni kell az ágyás fölött: aki kertészkedik, kibírja. A problémám az volt, hogy nem tudtam úgy kihúzni egy palántát, hogy öt másik ne jött volna vele. Attól tartottam, ha rendesen akarok ritkítani, kb. fél méterenként marad egy répám.

1 Tovább

Az év fája

Nekünk csak egy szűk fél tiszafánk van. A törzse a szomszédban áll, szorosan a kerítés mellett, a lombja jótékonyan árnyékol és a kellemes kilátásról gondoskodik. Tavaly február elején fenyőrigók randalíroztak rajta egy-két hétig, leették róla az összes magot. Aztán átszálltak a diófára, és a járdára hullajtották, ami a magokból megmaradt. Még ezt sem bántam, olyan szép látvány volt a kanapéról nézni a tőlem pár méterre lakmározó madarakat. A rigók idén még nem jöttek csapatban, csak párat láttam belőlük, de a tiszafa áll.

0 Tovább

Az év madara

"Anya! Nézzünk cinkét! Felveszel?" - mostanában ezt hallom nap mint nap kétéves kisfiam szájából. Végigmegyünk a ház összes ablakán és minden égtáj felé ellenőrizzük a cinkeállományt. Szerencsére ritkán kell csalódnia, mindig találunk hol több, hol kevesebb madárkát a kertben. Egyelőre ritkán járnak a madáretetőbe, még futja az ostorfák terméséből. Ha ez elfogy, bizonyára ráfanyalodnak az általunk kitett magokra is.

4 Tovább

Süss fel, Nap!

A zöldségek, gyümölcsök és a növények jó része napot igényel. Ez a kertészek egy részének (nekem is) gondot okoz. Dísznövényekből még csak lehet találni árnyéktűrőket, sőt, árnyékkedvelőket, de a haszonnövények többségénél bajban vagyok. Miért baj az árnyék? A túlzott árnyék erőtlenné teszi a növényeket, érzékenyebbek lesznek a betegségekre és a kártevők támadására. Némely növény ki sem fejlődik árnyékban. Mit lehet tenni, ha túl árnyékos a kert?

0 Tovább

Növények kezdőknek

Itt az idő, hogy elkezdjük tervezni, mit is ültessünk kis kertünkbe. Gyakorlott kertészeknek már biztos vannak bevált növényeik, fajtáik. Azt is tudják, a kert melyik részét mely növény szereti, esetleg utálja. Sőt, azt is, melyik növénnyel felesleges próbálkoznia, mert úgysem marad meg. Kezdőknek viszont érdemes olyan növényeket választani, amelyek kevés erőfeszítéssel biztos sikert ígérnek, így később kellő magabiztossággal vághatnak bele az újabb és újabb fajták termesztésébe. Íme néhány fajta, ami biztos beválik majd:

0 Tovább

Újévi fogadalmak?

Ki fogadta meg (ismét), hogy mostantól egészségesen fog élni? Nem tunyul a gép előtt, rendeseket eszik, alszik eleget, stb. Persze a karácsonyi bejglimérgezés és eszem-iszom után nagyon kívánatosnak tűnik a fitt életmód, csak aztán jönnek a hétköznapok… Szerencsére az egészséges ételek kategóriába sokminden belefér. Tapasztalatom szerint ha jók az alapanyagok, nagyon egyszerűen lehet olyan ételeket rittyenteni belőlük, amik ugyan egészségesek, de megnyaljuk utána mind a tíz ujjunkat. Igazi olasz receptek között találni ilyen ételeket: alig néhány hozzávaló, néha még főzni sem kell és máris kész a remek étel.

0 Tovább

Boldog Karácsonyt!

Békés Karácsonyt és boldog új évet kívánok! Jövőre folytatom...

0 Tovább

Könyvajánló

A kertészeti (főleg a biokertészeti) könyvekkel általában az a problémám, hogy ijesztőek. Elolvasva őket úgy tűnik, hogy ez egy nagyon bonyolult dolog, tehát jobb bele sem vágni. Ha mégis belevágnék, felkészülhetek rá, hogy rengeteg időm elmegy majd vele, és ha nem csinálok mindent tökéletesen, tönkreteszem a kertem. Amúgy is csak akkor álljak neki, ha megtisztítottam a lelkem és átérzem a természet tökéletességét. Általában át is érzem, de azért én eléggé modern lélek vagyok: gyorsan élek, sok minden érdekel, állandóan jövök-megyek; ráadásul két kisgyerekem van és kicsit lusta is vagyok. És így szeretnék én kertészkedni.

0 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek